Про мене

четвер, 1 жовтня 2020 р.

Виступ на загальношкільних батьківських зборах "Ігри, в які грають наші діти"

 

              

Не встигли батьки опам’ятатись  після "Синіх китів", як у нас з'явилася нова напасть - гра "Сіль і лід виклик", в якій беруть участь підлітки у всьому світі.

Гра з'явилася в США в середині січня 2017 року, після американських підлітків естафету підхопили в Англії, Іспанії, Росії. Теперь ось і ми. Самими старанними у грі виявилися британці: за даними СМІ більше 500 молодих людей доставлені до лікарень з опіками третього ступеня.

На  відміну від "Синіх китів", де потенційними самовбивцями  керують координатори, учасники "Сіль і лід" ідуть на це добровільно і навіть з долею куражу, так як бачать можливість довести свою крутизну  одноліткам.

В мережі маса відео, на яких 12-16 річні підлітки поєднують звичайну поварену сіль з льодом і тримають максимально довго на відкритій шкірі. Процес знімають на відео, а в кінці передають естафету далі. Учасників може бути кілька. Головна фішка в тому, щоб протриматись як можна довше. Переможцем виявиться той, хто останній очистить ігрове поле - ділянку шкіри від льоду і солі. При всій невинності  гри, небезпека полягає в тому, що на шкірі  залишаються сильні опіки, які складно лікуються.

Як пояснили медики, при взаємодії льоду і солі людина отримує "холодовий опік".

Розчин солі та льоду, що має низьку  температуру, залишає на шкірі термічну травму. Опік провокується  низькою температурою - до -17-22 градусів холоду, а не сіллю або її розчином, як думають багато. Термічні опіки  небезпечні тим, що практично завжди приводять до некрозу - відмирання травмованої тканини. Виникають сильні болі, крім того, може потрапити інфекція, завдяки чому з'являються різноманітні ускладнення, і навіть трофічні язви. Чим довший  контакт солі та льоду з шкірою, тим важче травми, - розповів  хірург Олег Матвієнко.

За словами відповідального секретаря Національної медичної палати Сергія Кравченко, такі опіки небезпечні тим, що травмована шкіра заживає дуже довго і погано піддається лікуванню.

Постраждалий 12-річний хлопчик , ім'я якого не повідомляється, погодився грати в "Сіль  і лід" після звинувачення в боягузливості.  Брат-близнюк і друг-ровесник поклали йому на спину  кілька кубиків льоду, а потім посипали їх сіллю. Оскільки кубики льоду були розміщені у формі хреста , тепер спину дитини «прикрашають» страшні опіки  в формі хреста.

Цікаво, що інгредієнти ніби то безпечні  окремо,але  про взаємодію солі та льоду було відомо давно: ще плем'я північноамериканських індіанців Тлінкітів використовувало поєднання солі і льоду для традиційних тортур, після чого люди вижили вкрай  рідко.

Дізнатись, що дитина грає досить легко. По словам медиків, опіки великі і болючі, залишають характерні сліди з крові та сукровиці на одязі. І чим раніше з ними звернутися  до лікаря, тим легше буде заживання.

 Крім «Солі та льоду» існує ще п'ять надзвичайно  небезпечних серед дітей та підлітків змагань. Це  «Випробування корицею» (Cinnamon Challenge), коли гравці на спір з'їдають сухі спеції без води. Як результат, кашель, рвота і серйозні проблеми з дихальною системою.

«Випробування  галлоном» (Галлон - Виклик): діти домовляються  випити по одному  галлону молока протягом години. Приблизно 4-5 літрів молока.

Програє той, кого першим вирве.

Оскільки  дитячий шлунок  не може вмістити галон молока, наслідками гри стають діарея, судоми, пневмонія, розрив і порушення внутрішніх тканин, втрата апетиту на кілька днів.
«Кролик Чабби» (Chubby Bunny). Ця гра дуже популярна в дитячих таборах. Правила такі: дитина має  засунути в рот цілу зефірину, а потім чітко вимовляти фрази «Chubby Bunny».   За останні  піввіку  під час цієї гри загинуло, принаймні, семеро чоловік. Остання трагедія відбулася в Чикаго. 12-річна Катаріна  Фіш вдавилась  зефіриною  і задихнулась  в агонії.   Свідки трагедії думали, що дівчинка прикидається, тому не приклали  навіть  найменших зусиль для її спасіння.

«Текуча  вода». Відповідно до правил цього змагання, діти повинні пити як можна більше  води і максимально довго не йти до туалету.

Отруїтися  водою набагато  легше, ніж думають люди . Рідина розчиняє натрій в крові, що призводить до гіпергідратації, тобто до порушення балансу в клітинах. Можливі наслідки: тошнота, головні болі, набряк мозку, зупинка дихання, кома і смерть.

«Задуха» (Choking Game) або «Сім хвилини на небесах» (Seven Minutes to Heaven). Мабуть, сама страшна  дитяча гра, про яку більшість батьків навіть не підозрюють.

Діти відчувають миті  блаженства після того, як перекривають собі доступ  кисню на кілька секунд.

Дуже багато дітей грають у «Сім хвилини в небесах» наодинці. Регулярна  задуха  перетворюється в наркотик, який наносить руйнівний  удар по психіці.

 «Незрозумілі синяки на шиї, часті головні болі, налиті кров'ю очі і дезорієнтація - вірні ознаки того, що ваш син чи донька  періодично душать  себе , - попереджають батьків експерти .- Негайно зверніться з дитиною до дитячого психіатра , щоб запобігти жахливим наслідкам цієї гри ».

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар